Навигация

Новини

Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов бе на работно посещение в Центъра на ДАБ в Харманли

По време на разговорите със заместник-председателя на Държавната агенция за бежанците Даниел Инджиев, ръководството на Центъра, служители от Дирекция „Миграция“, директора на ОДМВР- Хасково ст. комисар Ангел Цанков главният секретар и директорът на ГД“Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков бе обсъдена обстановката в центъра и в града след предприетите мерки за подобряване на сигурността в обекта.
Направихме преглед на нивото на сигурност в Центъра в Харманли. След нарушенията на обществения ред в края на ноември бяха предприети редица мерки - възстановена бе оградата, изградено бе видеонаблюдение, въведен бе  пропускателен режим така, че всички настанени, дори хората от сградите от отворен  тип, да имат право да излизат и посещават града в определен период от деня. Целта бе да проверим има ли нарушения през този период и дали този начин на действие влияе благоприятно върху нивото на сигурност. Установихме, че сигурността е подобрена. Към момента в Центъра няма лица с рисково поведение, докато през септември миналата година тук е имало близо 1000 с подобен профил. Колегите от Дирекция „Миграция“ докладваха, че срещу всички около 500, нарушили реда в приемателния център на ДАБ на 25 ноември, са взети мерки и те бяха настанени в центрове от затворен тип. 80% от тях са изведени от страната, като при процедурите са ползвани механизмите на Фротекс и на Международната организация по миграция, обобщи Георги Костов.
Като говорим за сигурност, изискванията ни винаги са по-високи, но въпросът е да приложим максимално ефективна организация със средствата, с които разполагаме. Към момента отчитаме, че центърът функционира с много по-високо ниво на сигурност и техническото и материалното състояние на обекта са значително подобрени.
62-ма са командированите служители на ГД „Жандармерия“ и Специализираните полицейски сили“ от различини ОДМВР в страната, които се ротират периодично. Към момента този състав е достатъчен, за да гарантира сигурността в Харманли и в града, допълни главният секретар на МВР.

Снимки