Навигация

Новини

Министър Пламен Узунов представи резултатите от работата на МВР от началото на годината

Не бе допуснат нито един инцидент с граждани или служители при провеждането на изборите, съобщи министърът на вътрешните работи на работно съвещание в Академията на МВР

Няма нито един инцидент с граждани или служители по време на провеждането на изборите, заяви министърът на вътрешните работи Пламен Узунов на работно съвещание на политическото и професионално ръководство на МВР с директорите на главни и областни дирекции. Спокойното провеждане на изборите бе основен приоритет на кабинета, коментирахме и резултатите, които постигнахме по отношение на миграционния натиск, а също и по противодействието на конвенционалната престъпност, каза министър Узунов на брифинг след съвещанието.
Има завишение както на броя на сигналите, получени във връзка с провеждането на изборите, така и на досъдебните производства и задържаните лица, а също и на предупредителните протоколи във връзка с превантивната дейност, която проведохме. По този показател най-динамични бяха процесите в района на Плевен. Там бе и най-активна  работата ни за противодействие на купуването и продаването на гласове. Именно в този областен център бе постигнат най-добър синхрон с прокуратурата и съвместен подход с институциите преди и по време на изборния процес. Като цяло, провеждането на изборите премина без инциденти, обобщи министърът.
По отношение на конвенционалната престъпност в отчета се спряхме на данните за регистрираните престъпленията срещу личността, кражби, грабежи и посегателства спрямо МПС, обясни вътрешният министър. Резултатите показват значителен спад на регистрираната престъпност и увеличение на разкритите престъпления. Положихме усилия да спечелим отново доверието на гражданите и ако има случаи, за които не са подадени сигнали, това не е свързано с комуникацията, поясни той.
Целта на съвещанието бе да обобщим резултатите като цяло за страната и да ги предоставим на професионалното  ръководство. При всички престъпления средният спад е около 23%. При посегателствата срещу МПС  намалението е с около 30 %, при останалите – между 20 и 25% за периода на първото тримесечие, сравнен със същия период на миналата година - е оценката на дейността на институцията за работата на МВР от началото на годината по основните направления.
Няма конкретна заплаха от тероризъм на територията на страната. Антитерористичният център получава, наблюдава, анализира и обобщава информацията, свързана с евентуални заплахи. Завишено бе видимото полицейско присъствие и бдителността в районите на метрото, гари, автогари и други транспортни съоръжения и обекти. Към момента не съществува и няма данни за реална опасност, но се прилага комплекс от многобройни мерки от компетентността на МВР и други институции, категоричен бе Узунов. По отношение на гарантирането на сигурността на границата МВР има готовност да реагира  и при необходимост да насити най-уязвимите места със сили и средства.

Министър Пламен Узунов връчи на директорите на ОДМВР – Кърджали, Сливен, Смолян, Хасково и Ямбол ключовете за новите полицейски автомобили, които от днес се включват в автопарка на дирекциите.

Снимки

• Илюстрация

JPG — 179KB